Willie
Wortels

redden
de wereld!

Nederland is een inventief landje. Zeker als het gaat om uitvindingen die ons helpen het klimaat te beheersen of mogelijke crises te voorkomen. Of om de drukbezette infrastructuur te verbeteren.
5 Innovaties
Lees verder

Doelbewuste dijkdoorbraak

Hoe sterk is een met damwanden verstevigde dijk? De ringdijk bij Eemnes werd gecontroleerd doorgebroken om dit uit te zoeken. De komende jaren trekt de overheid 7,5 miljoen euro uit om onder andere 1.150 kilometer dijken te versterken.

Ook de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven is aan een flinke opknapbeurt toe. Maar de schop gaat pas de grond in als er genoeg bekend is over de bodem. Geodan brengt alle data hierover in kaart. En geeft de renovatie zo vaste grond onder de voeten. Meer weten over de Lekdijk? Lees de case

Even peilen

De Multiflexmeter is een klein modulair apparaat dat continu online allerlei gegevens meet. Bijvoorbeeld het waterpeil. Een ultrasoonsensor meet elk kwartier de afstand tot het wateroppervlak en zendt de meting door naar een ontvanger op afstand. Vanwege het veranderende klimaat is goede monitoring steeds belangrijker.

Overzichtelijke chaos

In 1 oogopslag actueel inzicht in zowel de drukte, de snelheid als de richting van het verkeer? Geodan ontwikkelde een innovatieve visualisatietechniek. Hiermee is precies te zien hoe verkeersstromen lopen. Bijvoorbeeld rondom piekmomenten. De techniek werd al succesvol gebruikt bij een concert van de Rolling Stones in de Johan Cruyff ArenA. Meer weten over deze techniek? Lees de case

Ijzersterk ei

Het ovaal is een supersterke constructievorm. Maar gewelfde vormen zijn vaak lastig om toe te passen in de bouw. Dankzij een ingenieuze techniek met een ballon en het opspuiten van beton, is het nu toch mogelijk om bijvoorbeeld een eivormige tunnel te bouwen. Supersterk én efficiënt in de bouw.