3
van 4
Interactieve kaart
Lees verder

Op zoek naarnieuwe
energie

9 onverwachte locaties

4 minuten
Deel dit artikel
Per vierkante kilometer landoppervlakte wonen er in Nederland gemiddeld meer dan 500 mensen. En daarmee zijn we na Bangladesh, Taiwan en Zuid-Korea het dichtstbevolkte land op aarde. Weinig ruimte of niet, verduurzamen moeten we toch. Daarom zoeken we naar inspirerende initiatieven die wél nieuwe energie opleveren.
Er zijn genoeg Nederlanders druk bezig met de energietransitie. Van hobbyende uitvinders tot grote corporates. Dat levert tal van bijzondere, creatieve en innovatieve projecten op die delen van het land van duurzame energie voorzien. De uitdaging is om meer ideale plekken te vinden waar deze initiatieven óók goed uit de verf komen. Ruimte waar ze duurzame energie kunnen genereren. Want niet iedere vorm van opwekken is overal even geschikt.
Met location intelligence brengen we in kaart waar een windmolen theoretisch gezien het meeste opbrengt en waar zonnepanelen het best tot hun recht komen. Met behulp van adviseurs Martijn Koop van DWA, Jasper Schilling van CE Delft en specialist Energie en Ruimte Boris Hocks van Generation Energy identificeerden we 9 interessante en opvallende initiatieven en berekenden waar deze projecten nog meer kans van slagen hebben.
Klik op de opties in onderstaande kaart voor nieuwe energie.

Nieuwe energie,
nieuwe kansen

Klik op de opties in de kaart om de verduurzamingsinitiatieven en de potentiële locaties te zien

Draai je mobiel voor een ideale weergave of bekijk deze kaart op laptop of desktop
De kaart in dit artikel is gebaseerd op analyses van meerdere datasets. Voor de analyse van de Haliade-X windmolens is er rekening gehouden met veiligheid restricties die gelden voor een windturbine met de afmeting van de Haliade-X. Dat betreft een minimale afstand tot de volgende objecten: bebouwing, spoorwegen, rijkswegen, waterwegen, buisleidingen, hoogspanningskabels, waterkeringen, vliegvelden en radar.

Nieuwste issue van
The Meridian in je inbox?